26 november 2024

De nostalgie van de oude wandplaten

Tekening van Jetses, die overigens niet op de site staat.ACHTERGROND | Aanschouwelijk onderwijs noemden de onderwijzers van vroeger hun aanpak. Laat de kinderen zien wat je wilt uitleggen, want beeld (een tekening, schilderij, foto, leesplankje) zegt meer dan duizend woorden.

In Nederland was Cornelis Jetses een bekende illustrator, onder meer beroemd van de Ot en Sientekeningen. Maar de onderwijzers van vroeger beschikten niet over digiborden waarmee je met één klik de meest fantastische beelden kunt laten zien. Het was, als we er met de blik van nu naar kijken, maar behelpen met wandplaten, met prentenboeken. Maar als leerling kon je wel lekker wegdromen bij die fantastische platen aan de muur.

Wie behoefte heeft aan wat nostalgie kan nu terecht op een website waar een grote collectie aan wandplaten is te vinden. Het gaat om een verzameling uit de collecties van de Paedagogiske Bibliothek (Denemarken) de Forschungsstelle: Schulwandbild, onderdeel van de Universiteit van Würzburg (Duitsland) en het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam. De bedoeling is om de digitale collectie later uit te breiden met platen uit andere landen.

►Ga hier naar de wandplaten

De val van 's-Hertogenbosch in 1629, een belangrijk keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. Deze prent staat op de nieuwe website.

Slag bij Nieuwpoort, 1600. Het werd er vroeger ingestampt op de lagere school. Maar geschiedschrijvers zijn het er over eens dat de historische betekenis van deze veldslag gering is.

Het overlijden van Koning Willem II in 1849 in Tilburg.

Deel dit artikel