23 november 2024

Hoger onderwijs en mbo in zuiden in opmars

NIEUWS | Update | Wat eerder al op Onderwijs Brabant werd gesignaleerd is nu ook bevestigd in de nieuwe Keuzegids HBO (voltijd) 2011: de hogescholen in het zuiden, en in het bijzonder in Brabant, staan aan de top of zijn met een opmars bezig. Maar ook de twee universiteiten en twee mbo-scholen doen in hun sector mee in de kopgroep, blijkt uit ander onderzoek.   
 
De samenstellers van de Keuzegids hebben de hogescholen in Brabant, Limburg en Zeeland een bovengemiddeld positieve beoordeling toegekend. Avans Hogeschool mag zich, samen met de Limburgse Hogeschool Zuyd,  opnieuw de beste brede hogeschool van Nederland noemen. Pabo De Kempel in Helmond scoort opnieuw hoog als kleine, specialistische hogeschool.
 
NHTV (Breda) en HAS Den Bosch staan respectievelijk op nummer drie en vier in de categorie van middelgrote instellingen. Fontys Hogescholen zat enkele jaren in de middenmoot maar zit nu in de subtop dankzij een score die iets boven het gemiddelde ligt, aldus de Keuzegids.
 
Oordelen
In de Keuzegids worden meer dan duizend bacheloropleidingen in het hbo beoordeeld, steeds in artikelen per vakgebied. Die beoordeling is deels gebaseerd op oordelen van
studenten, maar ook op gegevens over groepsgrootte en aantal contacturen, op statistieken over aantallen afhakers en geslaagden, en op de oordelen van experts in het kader van de
accreditatie.
 
HAS Den Bosch in de top vijf van middelgrote hogescholen.

De redactie van de gids stelt vast dat er niet onverdeeld positief wordt geoordeeld over het hbo. “De kwaliteit van het hbo staat al enige tijd ter discussie. Sleutelwoorden daarbij zijn
schaalvergroting, te weinig contacturen en te lichte programma’s. Ook de studenten zelf zijn op deze punten kritisch over hun opleiding. Ze blijken al enige jaren het meest tevreden bij
opleidingen met intensief onderwijs en een behoorlijke begeleiding door docenten”.
 
Concurrentie
De Keuzegids heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot de belangrijkste informatievoorziening als het gaat de kwaliteit van opleidingen van universiteiten, hogescholen en mbo-scholen.
 
De gids wordt op de eerste plaats gebruikt door decanen in het voortgezet onderwijs en door leerlingen die een keuze moeten maken voor vervolgstudie. De instellingen zelf kunnen de informatie gebruiken om eventuele zwakke plekken in hun organisatie te verbeteren en zo hun positie ten opzichte van de concurrentie te versterken.
 
De informatie is in de Keuzegids, die verschillende edities kent, is gebaseerd op gegevens van de HBO-Raad, van de landelijke Studiekeuzedatabase van ResearchNed, rapportages van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt, accreditatiegegevens en de Nationale Studentenenquête.
 
´Fantastisch´
Volgens Avans komen negen van haar opleidingen als beste uit de bus. Zeven opleidingen behaalden een tweede plaats en drie opleidingen staan op de derde plek. In een persverklaring spreekt Paul Rüpp, voorzitter van het College van Bestuur van Avans, van ‘fantastische resultaten’. “We zijn één van de grootste en breedste hogescholen van Nederland en scoren in alle sectoren goed. Dat is ongekend”, concludeert Rüpp.
 
► Meer informatie op de site van de Keuzegids
 
► Lees hier Avans bewijst dat grote hogeschool ook kwaliteit kan leveren

Deel dit artikel