27 november 2024

Ook gij, Elsevier

COLUMN | Het  was een gepeperd stuk in Elsevier, in die eerste week van mei, over de staat van het hbo. Noem het maar gerust een van-dik-hout-zaagt-men-planken-artikel.
 
Want als je de auteurs van het stuk moet geloven is het een sjoemelende bende in hbo-land en worden diploma’s uitgedeeld als waren het cadeautjes. Niemand houdt de kwaliteit van het onderwijs serieus in het oog. Onwelgevallige informatie wordt onder de pet gehouden en dit alles ‘is nog maar het topje van de ijsberg’. Een bekende formulering om zonder enig spoor van onderbouwing te kunnen suggereren dat het nog veel erger is dan we waarnemen.  
 
En dat allemaal naar aanleiding van de onderzoeken van de Onderwijsinspectie naar trajecten van langstudeerders. Studenten die wel stonden ingeschreven bij een instelling, maar niet de rit voltooiden met het behalen van een diploma. Dan gaat het om studenten die  bijvoorbeeld bij een stage op een bedrijf zijn blijven hangen, misschien zelfs een arbeidscontract in de wacht hebben gesleept, en daarom weinig zin meer hebben om terug te keren naar de collegebanken. En dat kost een hogeschool geld door de diplomafinanciering die tot 1 januari van dit jaar dominant was in de bekostiging.Sommige hogescholen waren erg creatief in het vinden van een oplossing, die niet in alle opzichten echter een kwaliteitstoets konden doorstaan.
 
Terug naar het stuk van Elsevier waarin zowat iedereen de schuld krijgt, maar het blad achterwege laat om zelf eens goed in de spiegel te kijken. Want in het artikel staat dan wel dat het voor studenten lastig is om erachter te komen hoe een hogeschool het doet, het is toch echt Elsevier zelf dat al een aantal jaren op een rij in het najaar een speciaal nummer uitgeeft waarin alle pakweg 1200 opleidingen op een rijtje worden gezet.
 
Sterker nog, Elsevier presenteert elk jaar trots een ranking van de beste en slechtste opleidingen in het hoger onderwijs. Daaruit kwam bijvoorbeeld in oktober 2010 naar voren dat Avans Hogeschool in brede zin aan de top staat en dat Fontys aan een comeback bezig is. Maar als ik goed begrijp is dat allemaal waardeloze informatie geweest, want onbetrouwbaar. En zijn al die scholieren op zoek naar de beste studie à € 4,75 op het verkeerde been gezet door Elsevier.
 
Ik ben benieuwd wat de boodschap is van de eerstvolgende special over het hbo. In lijn met het artikel dat in de eerste week van mei in Elsevier stond zal er in oktober iets in deze geest op de cover moeten staan: Ga vooral niet in Nederland studeren. En als Elsevier het heeft over een top zoveel van beste hogescholen, dan wordt dus bedoeld de beste van alle slechterikken.
 

Deel dit artikel