TILBURG | EINDHOVEN | NIEUWS | Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs) vordert van de besturen van de Frater van Gemertschool (Tilburg) en Pleincollege Helder (Eindhoven) bekostiging terug vanwege een onrechtmatige constructie van onderwijs aan leerlingen met autisme op havo en vwo.
Dat schrijft de minister in antwoord op vragen van het Kamerlid Dijselbloem (PvdA) naar aanleiding van berichtgeving over de kwestie op o.a. Onderwijs Brabant en in dagblad Trouw. Omdat er een grote behoefte is aan onderwijs voor leerlingen met autisme op havo- en vwo-niveau hadden de twee scholen, onafhankelijk van elkaar, in samenspraak met het speciaal onderwijs een constructie opgezet om dat toch mogelijk te maken.
De leerlingen werden ingeschreven op een school voor speciaal onderwijs, maar kregen feitelijk les op de twee genoemde scholen. Volgens de directeuren konden de leerlingen zo regulier voortgezet onderwijs volgen, maar wel in een omgeving met veel deskundigheid en maximale begeleiding. De twee scholen beschikken namelijk over veel expertise. Deze vorm van onderwijs is echter duur en daarom was via de u-bocht een hogere bekostiging verkregen die geldt voor het voortgezet speciaal onderwijs (vso).
De scholen hebben daardoor volgens de minister ten oprechte teveel geld opgestreken en dat moeten ze terugbetalen. Hoe hoog dat bedrag zal zijn is nog onduidelijk, maar dat kan in de (vele) tonnen lopen. De minister weerspreekt dat de scholen er wel toe gedwongen waren om zo te handelen. Deze leerlingen hadden met een rugzakfinanciering ook regulier onderwijs kunnen volgen. Dat staat overigens per leerling een lager bedrag voor dan bekostiging via het speciaal onderwijs.
Bekostiging
In antwoord op vragen van Dijsselbloem bevestigt de minister dat in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) voor leerlingen met autisme hoofdzakelijk onderwijs op vmbo-niveau wordt aangeboden. Op ongeveer 53 vso-scholen wordt ook havo-onderwijs aangeboden. De minister heeft geen melding gekregen dat er onderwijs voor autisten op vwo-niveau wordt aangeboden.
Volgens minister Van Bijsterveldt is de Brabantse constructie niet nodig en onrechtmatig. Ze is van mening dat er onder de bestaande wetgeving voldoende mogelijkheden bestaan om in de behoefte aan dit onderwijs te voorzien. Bovendien kan met de invoering van passend onderwijs het aanbod verder worden ‘geoptimaliseerd’, is haar stelling.
► Lees hier het artikel over de scholen in Tilburg en Eindhoven