DEN HAAG | NIEUWS | Staatssecretaris Zijlstra heeft vandaag aan drie schoolbesturen bekend gemaakt dat zij kunnen starten met experimenten met prestatiebeloning.
Het gaat om scholen in Zeeland en Noord-Holland. In het onderwijs wordt verdeeld geoordeeld over het invoeren van prestatiebeloning. Rector Dick te Boekhorst van het Koning Willem II College in Tilburg is bijvoorbeeld tegen, zoals hij eerder op Onderwijs Brabant uitlegde. Maar Edith van Montfort, algemeen directeur van SKBO in Oss, ziet er wel kansen in.
OMO is ook voorstander en voelt zich gesteund door enquête onder ouders, waaruit naar voren kwam dat driekwart van de ondervraagden denkt dat de kwaliteit van het onderwijs er mee gediend is als excellente docenten extra beloond worden. In het beleid van OMO is voorzien dat topdocenten in een hogere schaal dan gebruikelijk geplaatst kunnen worden.
Wetenschappelijk
De proef in Zeeland gaat over individuele prestatiebeloning in de mbo-sector bij ROC Zeeland. Hierbij zijn meer dan 600 personeelsleden betrokken, waarvan er zo’n 60 beloond kunnen worden voor uitmuntende prestaties. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam en kent een duidelijke controle- en experimentgroep.
In Amsterdam start de Stichting Bijzonderwijs samen met de gemeente Amsterdam een pilot prestatiebeloning. De pilot, onder begeleiding van het Centraal Planbureau, duurt een jaar en betreft voorlopig zeven basisscholen en 230 personeelsleden.
In Noord-Holland-Noord start een aantal vo-schoolbesturen met een pilot teambeloning op scholen in het voortgezet onderwijs. Hierbij zijn 850 personeelsleden betrokken en de pilot duurt een half jaar.
[Bron: o.a. Persbericht]
► Meer informatie op de site van OCW.
► Lees hier een interview met Edith van Montfort: ‘Angst voor prestatiebeloning is koudwatervrees’