Beroep: Onderwijs | Aflevering 2.12
COLUMN | Dit is leerjaar 2 van ‘Veiligheid en Vakmanschap’: 12 jongens van een jaar of achttien in stoere pakken van vlekkenpatroonstof. Zware kistjes aan de voeten. Allemaal korte haren, sommigen stekeltjes. Ze luisteren aandachtig en ernstig, de sergeant-majoor zit goedkeurend achter in het lokaal. Vóór de klas staat Jan Otten, maar who the hell is Jan Otten? Dat legt hij net uit.
Hij heeft een bedrijf in beveiliging gehad en kort geleden de Social Innovation Award gewonnen. Met een app en een plan en op verzoek van de gemeenteTilburg.
‘Jullie zijn een belangrijke schakel’, vertrouwt hij de klas toe. ‘Nu naar de gemeente toe, maar straks misschien ook wel naar de Olympische Spelen in Londen.’ He?
Het plan is als volgt:
Je downloadt de app Bambuser op je mobiel en je registreert je. Als je vervolgens de app aanklikt, wordt je mobiel een video-camera die live verbonden is met de meldkamer. Dat laatste is spectaculair. Filmpjes maken met je mobiel, dat kunnen tegenwoordig de kat en de hond ook, maar een live-verbinding met de meldkamer – wow. Dat maakt indruk.
En het wordt nog mooier. De meldkamer ziet niet alleen op het moment zelf wat jij filmt, ze krijgen ook op een kaart te zien waar je bent, en je registratienummer. Ze weten dus wie je bent en waar je bent en ze kunnen je een berichtje sturen (‘Beweeg je camera naar rechts’). En het is met geluid dus jij kunt hen rechtstreeks toespreken.
Dit is de testfase van het project Safe City. Technisch werkt het, maar de vraag is natuurlijk: werkt het ook in de praktijk? Om daar achter te komen schakelt Jan Otten studenten van het roc in, die gaan het drie maanden uitproberen. Deze klas is de eerste die er kennis mee maakt en van hen wordt dus verwacht dat zij de komende tijd alles filmen wat ze onveilig, gevaarlijk of vies vinden. De meldkamer kijkt mee en beoordeelt wat er mee moet gebeuren.
De VeVa’s trekken hun mobieltjes en hebben de app al gedownload vóór Jan heeft verteld hoe dat moet. Ja, dat haal je de koekoek. Ze zijn ook meteen aan het filmen (en genieten dat ze met hun mobieltje mogen spelen in de les).
Er zijn natuurlijk vragen.
‘Als ik een groepje film dat aan het beuken is, dan pakken ze mij toch?’
‘Dat zou kunnen ja, dat is dan voor ons een leermoment.’
“Ja, voor hem ook.’ (gelach)
‘U zegt dat de meldkamer jou een berichtje kan sturen. Kun je ook terug-berichten?’
‘Nee, je kunt niet chatten. Maar er zit geluid bij dus je kunt weel gewoon tegen de meldkamer praten.’
‘Nou, ik zou het geen gewoon praten willen noemen, wat hij doet.’
Jan heeft verbinding gemaakt met de meldkamer en dat wordt nu op het smartboard getoond: het scherm van de meldkamer met een rijtje vensters met bewegende beelden.
Jan: ‘Je kunt op je eigen schermpje zien of de meldkamer meekijkt. Kijk bij aantal viewers.’
Marco: ‘He, bij mij kijken ze mee.’
Dat klopt! We zien ons klaslokaal in het bovenste venster op het smartboard. Dat is impressive en het wordt even stil. Marco beweegt zijn mobieltje in het rond. Naast hem zit Mike.
‘He Mike, je bent in beeld.’
Gejoel. Mike komt overeind en keert zijn kont naar het mobieltje van zijn buurman. Hij schudt. En jawel, in het venster van de meldkamer verschijnt een in vlekkenpatroonstof gehuld achterste dat heen en weer beweegt. Meer gejoel: ‘Nou, daar zal de meldkamer wel van schrikken.’
Jan heeft zijn verhaal inmiddels in een aantal klassen gehouden en we hebben besloten dat anderen ook mee kunnen doen. Wie? U! Kijken of we Tilburg zo veiliger kunnen maken.
U moet natuurlijk een mobiel hebben en een abonnement, anders wordt het te duur. Download Bambuser. Registreer. En ga aan de slag: seef je city!
Registreren:
Algemeen: Username M2G7C5DG Password RPCL2KQ5. (Typ dit niet over maar kopieer het, het is hoofdlettergevoelig)
► Zie ook Safe City
► Lees hier vorige aflevering