NIEUWS | DEN HAAG | De twee Brabantse universiteiten hebben ieder een zogeheten Vidi-beurs in de wacht gesleept voor grensverleggend wetenschappelijk onderzoek. Er zijn in totaal 86 verzoeken toegekend aan onderzoekers in Nederland.
Het gaat om geld uit de pot van de Vernieuwingsimpuls en dat bedoeld is om veelbelovend en innovatief onderzoek te stimuleren. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt per aanvraag maximaal 800.000 euro ter beschikking om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep te bouwen.
Technische Universiteit Eindhoven
Dr. ir.Johan Hoefnagels,– Werktuigbouwkunde. Onderwerp: Het oprekken van de limieten van oprekbare elektronica
Innige integratie van extreem oprekbare elektronica met biologische weefsels, zoals hersenen of hart, maakt futuristische medische toepassingen mogelijk, zoals controle van epileptische aanvallen. Dit project onderzoekt een revolutionair mechanisme om elektronica extreem oprekbaar te maken, gedemonstreerd met een opblaasbare, in vivo ultrasounddetector.
Universiteit van Tilburg
Dr. Aurélie Lemmens, Marketing. Onderwerp: Seeding strategies to foster innovation adoption: an incentivizing approach.
In dit project ontwikkelt ze een strategie waarmee bedrijven en beleidsmakers ervoor kunnen zorgen dat een bepaalde innovatie (bijv. een nieuw product of technologie) ook daadwerkelijk in gebruik genomen gaat worden door de markt. Basis voor de strategie wordt het principe van seeding, waarbij men zich richt op die spelers in de markt die het meeste invloed hebben. Aurélie Lemmens onderzoekt op welke spelers men zich zou moeten richten en met welke incentive (bijv. een subsidie).
Zulke incentives zouden de intrinsieke motivatie van die spelers op de lange termijn moeten versterken om de innovatie te gaan gebruiken en andere spelers in de markt ervan overtuigen dat de innovatie ook voor hen bruikbaar is. “Denk bijvoorbeeld aan een vaccin voor jonge vrouwen dat bewezen succesvol is in het voorkomen van baarmoederhalskanker”, licht Lemmens toe. “Toch blijkt dat het, ondanks steun van de overheid, niet breed aanslaat bij de bevolking en bij artsen. Hoe komt dat? En wat kun je eraan doen om het wel aan te laten slaan? Daar gaat mijn onderzoek over. Om de vragen te kunnen beantwoorden, ga ik een aantal grootschalige veldexperimenten uitvoeren.”
Over Vidi
Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen.
NWO selecteert de Vidi-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.
432 onderzoekers dienden bij NWO een Vidi-aanvraag in. NWO heeft aan 86 onderzoekers (waarvan 27 vrouw) een Vidi toegekend. Deze Vidi-toekenningen betreffen de ronde uit 2012.
[Bron: NWO/Tilburg University]