UTRECHT | NIEUWS | Rector Lian Derks van het Jeroen Bosch College voorspelde het al: de zomerscholen om zittenblijvers alsnog een kans te geven om over te gaan, zijn een succes. Slechts 15 procent van de herkansers redde het niet, 85 procent van de deelnemers kon alsnog worden bevorderd.
De VO-raad, dat samen met CNV Onderwijs het initiatief had genomen, heeft de resultaten van de pilot bekendgemaakt. In deze pilot kregen zittenblijvers de kans om via een intensief leerprogramma van 2 weken te voorkomen dat ze een heel jaar over moeten doen. In Brabant deden het Jeroen Bosch College in Den Bosch en het Zwijsen College in Veghel mee. De Bossche school had al eerder ervaring opgedaan met idee van de zomerschool en toen al waren de uitkomsten gunstig.
In totaal hebben 13 VO-scholen – verdeeld over het land – aan de pilot meegedaan met in totaal 241 vmbo-, havo- en vwo-leerlingen. Van deze groep zijn 204 leerlingen alsnog bevorderd naar het volgende leerjaar.
Sjoerd Slagter, vertrekkend voorzitter van de VO-raad, in een persverklaring: “Dat 85% van deze leerlingen alsnog overgaat, overstijgt onze verwachtingen. Dat is een groot compliment voor de leerlingen die met zoveel motivatie 2 weken lang keihard hebben gewerkt en voor de scholen die dat mogelijk hebben gemaakt. Na afsluiting van de pilot volgende zomer gaan we bekijken hoe we kunnen zorgen dat de verkregen inzichten uit de pilot structureel ten goede kunnen komen aan het onderwijs en de kansen van leerlingen.”
De proef krijgt volgend jaar een vervolg en dan kunnen nog andere scholen zich aansluiten. In het najaar worden de resultaten nader geëvalueerd. Voor de overheid levert deze aanpak ook een besparing op. Uitgaande van een bedrag van gemiddeld 7400 euro is dat een meevaller van 1,5 miljoen euro.
[Bron: o.a. VO-raad]
> Lees hier over de scholen in Den Bosch en Veghel