ACHTERGROND | Breda mocht zich vorig jaar Onderwijsstad van Nederland noemen. Dat die toekenning terecht was wordt nog eens bevestigd in de ranglijsten van het hoger beroepsonderwijs. De hogescholen NHTV en Avans staan opnieuw in de top van de ranglijst in de Keuzegids Hbo 2014. Enkele weken geleden zette Elsevier in haar ranglijst beide instellingen ook al op het hoogste niveau.
Nu is dat laatste niet zo verrassend want beide media –Elsevier en Keuzegids – putten deels uit dezelfde (soort) bronnen zoals studentenoordelen en studiesucces. Dat NHTV en Avans Hogeschool (Breda, Tilburg, Den Bosch) uitstekend presteren is eigenlijk geen nieuws meer. Ze acteren al jaren achtereen op het hoogste niveau. In de categorie brede hogescholen van de Keuzegids staat Avans op 2 en NHTV op 3. Ze moeten dit jaar de HZ University (Zeeland) voor laten gaan. Het verschil is overigens gering, Avans krijgt dit jaar een wat mindere beoordeling van de studenten op het gebied van faciliteiten. Dat zal waarschijnlijk te maken hebben met de groeistuipen, altijd een risicofactor. De Universiteit van Tilburg heeft dat eerder ook ondervonden.
De uitkomst van de ranglijsten is een beetje saai aan het worden, het zijn bijna altijd dezelfde instellingen die in de kop van het peloton zitten. De Brabantse hogescholen doen het relatief goed. Volgens de redactie van de Keuzegids is het geheim de waardering van de betrokkenheid van docenten bij hun studenten in een kleinschalige omgeving. Dat heeft niets met de schaalgrootte van de instelling te maken, zoals vaak gedacht, maar met de organisatie. Avans is met 28.000 studenten bepaald geen kleintje, maar slaagt er kennelijk in om voor de student herkenbaar te blijven. De waardering uit zich niet alleen in tevredenheid, maar ook in harde cijfers zoals minder uitval.
Sprong
Fontys Hogescholen maakt in de Keuzegids dit jaar een sprong van plek 6 naar plek 4. Op zich een mooie prestatie, maar of dat tot volle tevredenheid is van het bestuur in het kantoor in Eindhoven? De ambitie is immers om snel door te dringen tot de top-3. En het is de vraag of dat op korte termijn gaat lukken. Het gat met de concurrentie is groot. Avans scoort in maar liefst zes sectoren een dubbele plus in het oordeel van de keuzegids. Fontys geen enkele dubbele plus. Dat moet toch een teleurstelling zijn voor de vertrekkende Fontys collegevoorzitter Marcel Wintels die zich waarschijnlijk een ander afscheidscadeau had voorgesteld.
Overigens zijn er behoorlijk wat verschillen in de rangschikking tussen Keuzegids en Elsevier, mede door een verschil in indeling in categorien.
Elsevier
Winnaars volgens de studenten
Grote hogescholen
1. HAN 16.4% *
2. Windesheim 12.1%
3. Hogeschool van Amsterdam 4.9%
4. Fontys Hogescholen -6.4%
5. Hogeschool van Rotterdam -9.5%
Middelgrote hogescholen
1. Avans Hogeschool 66.7%
2. HZ (Zeeland) 40.0%
3. Hanze Hogeschool 34.0%
4. Hogeschool Leiden 19.0%
5. Saxion Hogeschool 14.3%
Specialistische hogescholen
1. NHTV Breda 100.0%
Geref. Hogeschool 100.0%
3. CHE Ede 70.0%
4. Amst. HS vd Kunsten 55.6%
5. HAS Hogeschool 50.0%
*) Percentage tevredenheid
Keuzegids hbo 2014
Grotere hogescholen
1. HS Zeeland 71 * + **
2. Avans Hogeschool 69,5 +
3. NHTV Breda 68,5 +
4. Fontys Hogescholen 62,5 o
5. HS Zuyd (Limburg) 62 o
Middelgrote hogescholen
1. Geref. Hogeschool 82,5 ++
2. CHE Ede 78,5 ++
3. TIO (particulier o.a. Eindhoven) 78,0 ++
4. HTH Hotelschool Den Haag 70,0 +
5. Amst. HS vd Kunsten 67,5 +
6. HAS in Den Bosch 67,0 +
Kleinste hogescholen
1. IVA Driebergen (part.) 91,0 +++
2. Driestar Gouda 83,5 ++
3. KPZ Zwolle 83,5 ++
4. The New School (part.) 81,0 ++
5. Pabo De Kempel Helmond 77,5 ++
*) Totaal score
**) Oordeel