24 november 2024

Tilburgse universiteit zet stap naar virtueel experimenteren in lab

TILBURG | NIEUWS | Ooit was de Tilburgse universiteit koploper met zijn moderne bibliotheek. Van heinde en verre kwam men het wonder aanschouwen. Nu onderscheidt de universiteit zich opnieuw als innovatieve instelling. Op 2 oktober is een mixed reality lab in gebruik genomen waar studenten virtueel kunnen experimenteren met het leven in de buitenwereld. Ze hoeven er dus niet meer de deur voor uit.

Dit lab is tot stand gekomen met steun van de bekende Eindhovense vrachtwagenbouwer en heet daarom officieel het DAF Technology Lab. Ook kreeg Tilburg University een Europese subsidie. In een persverklaring zegt de universiteit dat het lab bijzondere mogelijkheden biedt voor aansprekend onderwijs, innovatief onderzoek en samenwerkingen met het bedrijfsleven.

Uniek aan het Tilburgse lab is de combinatie van expertise in sociale wetenschappen en technologie. Daarmee is een vernieuwing in onderwijs mogelijk, een stimulans in interdisciplinair onderzoek en innovatieve samenwerking met het bedrijfsleven.

Het lab geeft studenten de mogelijkheid om de wereld om zich heen uit te proberen en te onderzoeken. Psychologiestudenten stappen in de hersenen om de werking ervan te zien, rechtenstudenten kunnen hun pleittraining in een virtuele rechtbank voorbereiden, economiestudenten oefenen hun onderhandelingsvaardigheden en communicatiestudenten zien hoe ingewikkelde data gevisualiseerd kunnen worden.
Het lab biedt ruimte aan een groep van 15 tot 20 studenten. Uniek is dat het lab de studenten de gelegenheid biedt om binnen een virtuele omgeving met elkaar samen te werken.

Daarnaast is er een combinatie van gedragswetenschappen met de technologische mogelijkheden van een mixed reality lab. Het lab heeft hierdoor veel belangstelling van het bedrijfsleven gekregen. Het kan dienen als een proeftuin voor het MKB en grootbedrijf in de regio door verdere versterking van de samenwerking met de kennisinstellingen.

Het lab heeft bovendien een subsidie ontvangen via het OPZuid programma (Europees Innovatieprogramma Zuid-Nederland) dat investeert in het Smart Industry project CAMPIONE. Binnen dit project wordt het DAF Technology Lab ingezet om trainingen te simuleren en te onderzoeken of het succes van een training te voorspellen is. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van sensing technologies.

Met deze technologie kan bijvoorbeeld de hartslag, kijkrichting en spreeksnelheid van de deelnemers gemeten worden. De gedragswetenschappers van Tilburg University beschikken over de unieke expertise voor het analyseren van deze data.

Het lab is opgezet met hoogleraar Cognitieve Psychologie en Kunstmatige Intelligentie Max Louwerse van het Tilburg center for Cognition and Communication (TiCC) van Tilburg University. Het DAF Technology Lab is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de PACCAR Foundation, een filantropische stichting gelieerd aan het moederbedrijf van DAF Trucks NV.
[Bron: persbericht]

Deel dit artikel