26 november 2024

Primair : secundair als 1 : 19

Column Gerard Sanberg

De Landmacht in actie. Bron: Ministerie van Defensie

COLUMN | BEROEP : ONDERWIJS | Afl. 8 | Tijdens mijn opleiding kreeg ik college Moderne Geschiedenis van dr C.V. Lafeber. Die was ook hoogleraar aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en dat was wel maf want hij was óók overtuigd pacifist. Hij doorspekte zijn colleges met smeuiïge verhalen over die militaire subcultuur die heerste in Breda.
Wij moedigden hem natuurlijk aan: als echte studenten was alles wat niet bij de stof hoorde welkom. Lafeber weidde graag uit over de twee getallen die de militaire leiding dwars zaten en waar ze hem mee om z’n oren sloegen.

Lafeber: ‘Kijk, als je aan die generaals vraagt wat beter zou moeten, in de oorlogsvoering, dan zeggen ze ‘doe iets aan het aantal soldaten dat valt door eigen vuur, en aan het aantal mensen dat je nodig hebt om één soldaat aan het front te krijgen.’

Nou, ik zal het hier niet hebben over mogelijke slachtoffers van eigen vuur, zo heet gaat het er nu ook weer niet aan toe op het ROC, maar die negentien mensen die je nodig hebt om één soldaat aan het front te krijgen, dat getal is me lang door het hoofd blijven spoken en nu ineens wordt het actueel bij ons op school. Een moderne krijgsmacht zou dus negentien mensen nodig hebben om één soldaat te laten vechten. Negentien! Ik vind dat veel, maar Lafeber verzekerde ons dat ze dat cijfer consequent hanteerden, op de KMA.

Oké, Sanberg, dat weten we nu wel, maar wat is het verband met ROC Tilburg? Ah, blij dat u dat vraagt! De uitweidingen van Lafeber schoten me namelijk te binnen toen we, in de ondernemingsraad van ons onvolprezen ROC, probeerden het primaire proces en het secundaire proces van elkaar te onderscheiden en in cijfers te vangen. Hoeveel secundair proces (conciërges, schoonmakers, onderhoudstechnici, examenbureaus, kwaliteitsdiensten, marketing- en communicatiemensen, directeuren, compliance-officers, coördinatoren, teamleiders, CvB’ers, personeelszakers, financiële zakers, ict’ers, huisvesters, secretaresses, vakgroepvoorzitters: ik doe maar een greep) heb je nodig om één leraar voor een klas vol studenten te krijgen?

We zijn er, in de tijd dat ik in de ondernemingsraad zat, niet uitgekomen, maar vergeleken met die 1:19 doen we het niet slecht, volgens mij. Volgende keer meer hierover, want dit is een hot item!

 

 

Deel dit artikel