EINDHOVEN | NIEUWS | En opnieuw gingen leerkrachten in Brabant de straat op om te protesteren tegen de lage salarissen en de hoge werkdruk in het basisonderwijs. Deze keer was het verzamelpunt het Stadshuisplein in Eindhoven. Vele honderden leerkrachten maakten daar een hoop lawaai om hun eisen kracht bij te zetten. In de hele provincie bleven tal van scholen dicht vanwege de staking.
Het conflict tussen enerzijds het brede onderwijsveld (leerkrachten, bonden, besturen en schoolleiders) en anderzijds het kabinet duurt nu al vele maanden en er lijkt niet veel schot in de zaak te zitten. Al zal er achter de schermen ongetwijfeld tussen de betrokken partijen nog gepraat worden.
Dat de strijd zich voortsleept bleek in Eindhoven. Geen lange toespraken meer vanaf het podium, maar korte statements. Alle argumenten zijn immers bekend, alles is al gezegd. In deze fase is het een pure krachtmeting geworden. Zwicht minister van Onderwijs Arie Slob (CU) voor de druk vanuit de scholen, of houdt hij zijn poot stijf?
Onderwijsinspectie
Het gaat bij deze staking inmiddels om meer dan salariseisen en hoge werkdruk. Deze week is het Onderwijsverslag 2016 – 2017 gepubliceerd. De Onderwijsinspectie geeft in dat rapport een stevige waarschuwing af. De basisvaardigheden van de leerlingen in het primair onderwijs dalen gestaag. De minister zal met een antwoord moeten komen.
Een groeiend lerarentekort helpt daar niet bij. Een tekort dat, zo klinkt het in het onderwijs, mede ontstaat door de achterblijvende lonen en de vele (extra) uren die leerkrachten in het onderwijs maken. Geen aantrekkelijk perspectief voor scholieren die een studiekeuze moeten maken, of voor volwassenen om als zij-instromer aan de slag te gaan.
Zie ook: Leraar van het jaar: probleem lerarentekort niet onderschatten [2017]