NIEUWS | Kinderboekenschrijver Ted van Lieshout vindt dat bij wet moet worden geregeld dat kinderen de schol pas mogen verlaten als ze goed kunnen lezen. Die drastische ingreep is volgens hem nodig omdat steeds meer kinderen en volwassenen moeite hebben met lezen.
Van Lieshout houdt zijn pleidooi in een opiniebijdrage in NRC Handelsblad. Hij schrijft de afname van leesvaardigheid toe aan de digitalisering van de samenleving die ook gepaard gaat met een toename van de beeldcultuur: het woord komt in de verdrukking door een steeds ruimer gebruik van foto’s en illustraties.
Volgens de schrijver is er een eenvoudige manier in de leesvaardigheid op te krikken. “Maar hoe begin je aan zo’n systeem waarbij van iedereen – naar redelijkheid – verwacht wordt dat hij of zij kan lezen en schrijven als hij van de basisschool komt? Het is een weinig opzienbarend geheim: voorlezen. Voorlezen. Voorlezen!”, schrijft hij in NRC.
“Voorlezen thuis en voorlezen op school. Voorlezen is intiemer dan seks, omdat het iets is dat je voor elkaar doet zonder iets terug te verwachten. Je geeft elkaar exclusieve aandacht (quality time), en dat is fijn. Houd dus nóóit op met voorlezen, ook niet als je kind zelf kan lezen of als je partner morgen vroeg op moet en geen zin heeft in seks en een verhaal. En vergeet niet kinderen de ruimte te geven om aan jóú voor te lezen! Dat kunnen ze al in groep 3!”
Lees ook op Onderwijs Brabant:
Schrijver Jacques Vriens lezen geeft een kind kansen
Oud-inspecteur: Voor niet leren lezen bestaat geen excuus
Het geheim van de school op Broekhoven: zo krijg je kinderen aan het lezen
Lector Kees Vernooy: terugval in leesvaardigheid onnodig