SCHIJNDEL | NIEUWS | Het Elde College in Schijndel gaat voorlopig een punt zetten achter zijn gymnasiumafdeling. De 2College-locaties Durendael (Oisterwijk) en Cobbenhagen (Tilburg) besloten al eerder om het ‘gym’ af te bouwen. Het tweetalig onderwijs (tto) blijkt voor de scholen een kansrijk alternatief.
In Schijndel kunnen leerlingen die volgend jaar aan deze school beginnen niet meer kiezen voor Grieks of Latijn. De huidige leerlingen kunnen nog wel opgaan voor een gymnasiumdiploma.
Het college van bestuur van het Elde heeft hiertoe besloten vanwege de relatief geringe belangstelling voor de klassieke talen. Daar staat het groeiende succes van het tweetalig onderwijs (i.c. Engels) tegenover. Dat geldt ook voor 2College.
Het gaat in Schijndel overigens om een ´time out´, mocht in de toekomst blijken dat er toch bestaansrecht is voor een gymnasiumafdeling, dan kan het besluit worden heroverwogen.
Modern gymnasium
De directe aanleiding voor 2College Cobbenhagen om geen nieuwe leerlingen meer aan te nemen voor het gymnasium is dat het onmogelijk bleek in een vacature voor een docent klassieke talen te voorzien. Bovendien is het onderwijs in klassieke talen, vanwege het geringe aantal leerlingen, relatief duur, legt Ad Poulisse, voorzitter van de centrale directie, uit. “En de bekostiging van het voortgezet onderwijs is al niet toereikend.”
Het tweetalig onderwijs blijkt een aantrekkelijk alternatief voor de talentvolle leerling die ambitieus is. “Dat bieden we zowel op Cobbenhagen als op Durendael aan voor havo en vwo. Dat blijkt in een enorme behoefte te voorzien, ook ouders zijn daar heel enthousiast over. Wij zien het tweetalig onderwijs als een moderne variant van het gymnasium”, aldus Poulisse.
Onderwijsprofiel
Het Elde College heeft sinds 1995 een gymnasium-afdeling, in 2004 is het tweetalig vwo ingevoerd. Vanaf dat moment konden alleen de leerlingen in Schijndel die het tweetalig traject volgden nog kiezen voor de vakken Grieks en/of Latijn. De verwachting van de schoolleiding was dat door deze koppeling met het gymnasium (‘het beste van twee werelden’) de interesse voor de klassieke talen zou toenemen.
Dat blijkt niet het geval. In dit schooljaar kozen in leerjaar 2 slechts 3 van de 47 vwo-leerlingen voor het volgen van de klassieke talen. Het tweetalig vwo daarentegen is op het Elde, na een haperende start, wel een succes. “De ervaring van de afgelopen zes jaar leert dat de leerlingen voor het tweetalig vwo kiezen vanwege het onderwijsprofiel: Engelstalige vakken, internationaal, didactisch concept”, aldus de het leiding in een notitie.
Concurrentie
Ook de concurrentie heeft een rol gespeeld om met klassieke talen te stoppen. In Schijndel zijn in de nabijheid van het Elde twee categoriale gymnasia (Beekvliet in St. Michielsgestel en Bernrode in Heeswijk-Dinther), in Tilburg hebben het Odulphus, het Theresia en het Koning Willem II College relatief grote gymnasiumafdelingen.
Het Elde heeft nog overwogen om, na het wegvallen van de klassieke talen, andere modules aan te bieden met Spaans, astronomie, filosofie en/of techniek in combinatie met design. Maar vooralsnog is daar nog niet toe besloten.
►Lees hier ‘Leerlingen beter in Engels door tweetalig onderwijs’