Beroep: Onderwijs | Aflevering 3.25
COLUMN | Zonder koffie kan onderwijs niet, ben je geneigd te denken, maar dat is niet zo. In de jaren zestig zat ik op het Pauluslyceum in Tilburg (de dependance op het Stuijvesantplein, toen ik in de derde klas zat werd dat het Cobbenhagencollege). De docenten kregen geen koffie vóór ze aan de lessen begonnen, dus zei Eligh, onze spraakmakende leraar Nederlands, zo rond half tien tegen één van ons: ‘Zeg kerel, ga jij eens koffie voor mij halen.’
Dat deed je dan: lekker het lokaal uit, de gang door naar de conciërge (Toon, wist de hele school), daar om koffie vragen (‘Oh, zeker voor Eligh’, zei Toon dan) en langzaam teruglopen want je kon niet aankomen met een voetbad.
1966, of daaromtrent.
Toen ik zelf ging lesgeven, 1977, op de Stefanusmavo aan de Wandelboslaan en de Hart van Brabantmavo in de Eikstraat, was daar ook geen koffie, vóór half negen. En als beginnend docent met een aanstelling voor één jaar durfde ik geen leerling om koffie te sturen, om half tien. Ik was Eligh niet! Wachten tot de pauze dus & met een steeds droger wordende keel de tijd volpraten.
In 1981 begon ik op de MTS op Stappegoor. Daar werd de koffie gezet door een van de hulp-conciërges, in een enorme ketel, na negen uur. Dan stond je dus al ruim voor de klas en drentelden sommige docenten voor de lerarenkamer: wachtend tot het proces afgerond was, de hulpconciërge verdwenen en de koffieketel toegankelijk.
Wel goeie koffie, overigens.
Op de school (vhbo) in Etten-Leur waar ik ondertussen ook werkte, zette de conciërge pas om half tien koffie en dan verstopte hij (op bevel van de adjunct) de thermoskannen in een kast, want wij mochten geen koffie vóór de pauze. Dat deden we natuurlijk toch want wij wisten in welke kast die kannen stonden – en dan hadden we tijdens de pauze te weinig koffie. I kid you not.
Later werkte ik in Breda, op de Nieuwstraat. Daar verbood de directeur koffie vóór de lessen begonnen, want anders bleven we te lang kletsen en begonnen de lessen te laat. Die directeur heeft het niet lang volgehouden, maar wat wel grappig was: zo tegen twaalf uur vatte hij post in de centrale trappenhal en als er dan vóór twaalven leerlingen naar beneden kwamen, stuurde hij ze terug:
‘Hup, terug naar het lokaal jullie, de les is nog niet afgelopen.’
‘Ja. maar wij mochten weg.’
‘Niks mee te maken, de les duurt tot twaalf uur.’
En dan ging de zoemer, twaalf uur, en bolderde iedereen alsnog de trap af.
En nu? Op het ROC in Stappegoor hebben we nieuwe koffieautomaten. Met verse boontjes! Op elk moment van de dag uitstekende koffie: je zou er speciaal voor naar school komen! Heel Stappegoor heeft het erover.
Wie het ook geregeld heeft: bedankt war!
Lees hier de vorige aflevering Take the money and run….